RSS
Facebook
Instagram

[MAKAN POPCORN] LOGAN

[MAKAN POPCORN] LOGAN

Logan merupakan sebuah filem terkini dari X-Men Universe dan sequel ketiga dari Wolverine Saga. Mula ditayangkan di pawagam-pawagam di Malaysia pada 2 Mac 2017, filem kali ini diberikan klasifikasi 18SG dan diberi nafas baru dari segi aksi bagi memenuhi kehendak peminat watak Wolverine. Bagi yang berkeluarga, filem ini tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak anda kerana terdapat banyak unsur pergaduhan yang ganas dan darah di mana-mana.

20th Century Fox

Filem kali ini berlatar belakangkan zaman hadapan sekitar tahun 2029 di mana mutant sudah hampir pupus akibat diburu dan dihapus oleh organisasi Transigen. Logan a.k.a Wolverine menghadapi masalah penyembuhan yang perlahan akibat kesan adamantium yang memakan dirinya. Kini Logan menjalani kehidupan normal dengan menjadi pemandu untuk meneruskan kehidupan dan bersembunyi bersama Professor X dan Caliban di Mexico.

20th Century Fox

Kerana terdesak ingin menyelamatkan diri bersama Professor X, Logan bercadang untuk membeli sebuah bot dan berlayar ke kawasan yang lebih selamat. Justeru, Logan menerima tawaran Gabriela, seorang jururawat yang pernah bekerja di Transigen untuk membawa dia dan Laura  ke “Eden”, kawasan selamat untuk mutants di Dakota Utara. Namun, cubaan Logan untuk membawa Gabriela dan Laura ke “Eden” tidak berjaya kerana Gabriela telah dibunuh dan Laura tiada di tempat kejadian.Donald Pierce & Logan // 20th Century Fox

Yakin bahawa Laura telah diculik serta berasa terancam, Logan pulang ke Mexico untuk membawa Professor X lari ke tempat yang selamat. Tanpa diduga, Laura telah menyorok di dalam bonet kereta sepanjang perjalanan Logan ke Mexico. Professor X menerangkan bahawa Laura sama seperti Logan dan selama ini mereka (Professor X dan Laura) telah berkomunikasi dengan antara satu sama lain. Sedang Laura bersarapan, Donald Pierce, Ketua Keselamatan bagi organisani Transigen, tiba di kawasan persembunyian Professor X bersama kumpulan keselamatan terlatih untuk menangkap Laura. Namun cubaan tersebut gagal kerana Laura menunjukkan karekter sebenar (berkeupayaan seperti Logan ; fast healing  dan mempunyai claws besi adamantium) untuk pertahankan diri sambil dibantu oleh Logan.

Caliban // 20th Century Fox

Mengapa Laura diburu? Bagaimana Laura boleh mempunyai kebolehan seperti Logan? Di mana ahli X-Men yang lain? Ketahuinya dengan menonton Logan di pawagam yang terdekat.

20th Century Fox

MY2CENTS

Secara peribadi sebelum menonton filem ini, Logan/Wolverine bukanlah watak kegemaran saya kerana kegagalan X-Men franchise untuk mengangkat watak-watak X-Men dari komik. Berat sebelah, itu yang saya katakan. Pihak produksi filem lebih mengagungkan Wolverine dari ahli-ahli X-Men yang lain dan tiada keadilan di dalam versi filem.

Namun, persepsi saya berubah. Logan berjaya membuatkan saya mahukan lebih Wolverine. Don’t get me wrong, saya masih mahukan justice untuk watak ahli-ahli X-Men yang lain. Tetapi, filem Logan berjaya bermain dengan emosi saya. Setiap kejatuhan atau sakit yang Logan hadapi di dalam filem ini, saya turut merasainya. Setiap kebangkitan Logan di dalam filem ini, saya turut bersorak di dalam panggung. Mungkin ada yang sudah maklum bahawa ini merupakan filem terakhir bagi Hugh Jackman memegang watak Wolverine. Jadi, jalan ceritanya berjaya bermain dengan emosi penonton kerana Logan merupakan filem ‘Selamat Tinggal’ kepada watak Logan/Wolverine.

Hugh Jackman memang dilahirkan untuk membawa watak Logan/Wolverine, tiada yang lain dapat menggantinya. Dari segi lakonan tidak perlu saya ulas lagi. Namun, kehadiran bintang baru Dafnee Keen sebagai Laura/X23 membuatkan saya kagum dengan lakonannya. Tubuh kecil tetapi lincah. Pandai menghayati watak, berperwatakan liar seperti kekurangan kasih sayang daripada ibu bapa. Saya kagum dengan filem yang berjaya mengangkat watak perempuan sebagai hero.

Bagi anda yang menggemari filem Marvel khususnya X-Men, jangan lepaskan peluang untuk menonton filem terakhir Wolverine. Ia pasti akan meninggalkan kesan kepada anda kerana sudah 17 tahun kita membesar dengan watak Wolverine. Saya berikan 4.5/5 Ashie Stars!

20th Century Fox

FAKTA MENARIK

  • Patrick Stewart yang memegang watak Profesor X mengurangkan berat badan demi menjayakan watak Professor X yang lebih berusia dalam keadaan tenat
  • Filem Wolverine yang ke tiga ini dinamakan Logan kerana disesuaikan dengan watak Logan yang sudah tua yang diambil dari komik Marvel ‘Old Man Logan’
  • Stephan Merchants menggantikan pelakon asal Tomas Lemarquis untuk watak Caliban yang diperkenalkan pertama kali melalui filem X-Men: Apocalypse
  • Logan merupakan filem kedua bergenre ‘R-Rated’ bagi filem Marvel selepas Deadpool
  • Untuk pencarian pelakon bagi membawa watak Laura/X23, Pengarah James Mangold dan Lakonlayar Priscilla John telah membuat pencarian pelakon kanak-kanak berusia 12 tahun yang boleh bertutur bahasa Inggeris dan bahasa Spanish serta mampu membuat aksi akrobatik dan gimnastik
  • Defnee Keen berjaya membawa watak Laura/X23 di usia 11 tahun kerana mahir dalam akrobatik dan gimnastik serta mampu bertutur dalam bahasa Inggeris dan bahasa Spanish.

Leave a Reply

Mahu mendapatkan perkembangan artikel terkini melalui e-mel? Langgan di bawah:

Loading