RSS
Facebook
TWITTER
Instagram

SEAFOOD SENSATION BUFFET AT TEMPTATION – RENAISSANCE KUALA LUMPUR

SEAFOOD SENSATION BUFFET AT TEMPTATION – RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Segala macam juadah ada di sini. Tema pelbagai yang pasti menggoncang nafsu makan anda.

Seafood Sesation at Temptation di Renaissance Kuala Lumpur menyajikan pelbagai juadah seafood yang pasti check-all-the-boxes bagi peminat seafood. Yes, main attraction di Seafood Sensation at Temptation mestilah seafood, tetapi itu tidak menjadijakan hanya seafood semata yang disediakan. Terdapat pelbagai juadah lain juga disediakan. Maka, jika anda alergic pada seafood, juadah yang bukan seafood available untuk anda.

Seleksi makanan Indian dan Vegetarian di Seafood Sensation Buffet

INDIAN FOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
INDIAN FOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
INDIAN FOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
INDIAN FOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Bagi penggemar makanan India atau pun jika anda seorang Vegan, station ini disediakan khas untuk anda. Roti nan yang dicicah dengan kuah kari terung pekat memang terangkat. Terdapat juga papadom yang boleh dijadikan snek ringan jika anda masih tidak mahu berhenti mengunyah.

BARBECUE / MALAY FOOD STATION

BARBECUE STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
BARBECUE STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
BARBECUE STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
BARBECUE STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Siapa tak suka barbecue kan? Come on, siapa yang tak suka? Bila masuk Temptation je Barbecue Station ni antara yang berjaya membuatkan saya excited untuk cuba. Sate ayam, sate daging, daging bakar, kambing bakar dan ikan bakar beratur untuk dibaham oleh para pengunjung. Personally kuah kacang dia is the bomb! Pekat likat yang tersangat memikat. Sate yang mudah dicarik dari lidi, jadi bagi someone yang ada gigitan lemah macam saya tidak jadi masalah untuk enjoy sate yang juicy ini.

Let’s talk about daging bakar . Urmph!!! Sedap you know. Empuk lembut. Tak payah nak kunyah 44 kali untuk mendapatkan rasa nikmat juicy daging. Cuma awas. Once dah ambik daging ni better makan secepat mungkin kerana daging bakar bila dah sejuk tekstur dan rasa daging itu akan berubah.



MALAY FOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
MALAY FOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Calling out peminat sotong, sotong paprik tersedia untuk anda. Tak selera seafood? Gulai daging sedia melambai-lambai anda untuk dicedok.

WESTERN STATION SESENSASI SEAFOOD SENSATION

WESTERN STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
WESTERN STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Western station antara station yang patut anda luangkan masa seketika untuk menatap menu-menunya bagi menaikkan selera makan. Terdapat Baked Salmon with Butter Lemon Sauce, pelbagai pasta seperti Pasta Aglio Olio dan Spaghetti, tetapi peronal favourite saya ialah Seafood Chowder. Why? Rasa creamy yang tidak over, jadi setiap suapan tidak mengundang muak. Seasoning yang just nice dan saya suka campur seafood lain di dalam chowder tersebut untuk menambahkan lagi extra kick rasa chowder tersebut. Tak percaya? Sila cuba.

SALAD BAR AND OTHERS

SALAD BAR -  SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SALAD BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Bagi sesiapa yang nak mengketedarah macam esok kena puasa tetapi masih nak watch figure, boleh la singgah cekau salad di salad bar and pilih sayur, jeruk-jeruk dan dressing anda minati. Gaul-gaul di dalam bekas macam rojak maka boom! Jadilah salad DIY yang berserat tinggi.

SASHIMI  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SASHIMI – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Hurmmmm. Sation ini merupakan station yang saya akan bertenggek selalu. Sebagai peminat sashimi, sudah pasti station ini berjaya mengunci fokus saya dan ternyata ianya tidak mengecewakan. Rasa segar dan lembut itu merupakan key kepada kualiti sashimi ini. Salmon, Tuna dan Yellowtail. I love you.

ITIK PANGGANG  - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
ITIK PANGGANG – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Bagi sesiapa yang belum pernah mencuba atau merasa itik, inilah masanya untuk anda mencuba. Untuk pengetahuan, itik ibarat rasa kambing kepada daging. Tak paham kan? Kuasa saya nak explain kerana anda patut mencubanya sendiri dan selepas itu mungkin anda akan paham betapa awesomenya rasa itik ini. Kulit yang dipanggang rangup dan isi yang lembut dan juicy, tak perlu cicah sos kerana rasanya yang sedap diratah begitu saja.

NOODLE STATION

NOODLE STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
NOODLE STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
NOODLE STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
NOODLE STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

As for peminat noodle dan something berkuah, stesyen mi berkuah juga disediakan kepada pelanggan.

DESSERT BAR

DESSERT BAR - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
DESSERT BAR – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Heavennnnnnnn. Di Temptation anda boleh dapati pelbagai kek dan kueh mueh tradisional yang dihidangkan. Tetapi saya tertarik dengan keunikan buffet ini kerata kebiasaannya kebanyakkan di restoran yang menghidangkan buffet hanya menyediakan mesin aiskrim. Tetapi di Temptation, mereka sediakan mesin FROZEN YOGURT! Yes! Frozen yogurt, my inner kid tros keluar dan belum makan main dishes, saya dah feed myself semangkuk frozen yogurt. Tak menyesal sebab I like frozen yogurt. Orang lain beratur pergi station lain dulu, saya dah hulur mangkuk beratoq di depan mesin ni .

Chocolate Fondue juga available di dessert bar. Anda boleh dip berapa banyak yang anda mahu dan tak kisah berapa tebal coating yang anda hasilkan. Kerana there’s no wrong way dalam bab celup mencelup sos coklat.

SEAFOOD STATION

SEAFOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Yessssss. Save the best for the last kan? Ini dia main attraction di Seafood Sensation at Temptation. Terdapat lebih dari 10 jenis seafood tersedia untuk anda pick and choose. Yang menariknya buffett seafood di Temptation ini, anda boleh pilih seafood yang anda inginkan dan hanya bagi kepada chef yang bertugas untuk masak dalam 3 rasa. Anda boleh pilih sama ada anda mahukan masak rasa Salted Egg, Black Pepper atau Sweet Sour. Senang cerita memang heavenlah buffet ini bagi penggemar seafood.

LE REVIEW

SEAFOOD STATION - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

What can I say, jejak je kaki ke Restoran Temptation memang benar-benar mengujakan saya. Mana taknya, juadah macam-macam 360 darjah yang tersedia melambai-lambai untuk diangkat masuk ke dinner plate anda. Apa yang menarik perhatian saya selain seafood station ialah Seafood Chowder. Mungkin bagi sesetengah daripada anda berfikir, ‘apalah sangat Seafood Chowder tu’. No, anda tidak berhak berkata begitu. Nak tahu kenapa? Hidangan simple itu berjaya membuatkan saya masih angau dengan rasa betapa creamy dan pekatnya chowder itu. Yes, memang nampak hidangan itu hanyalah semata kuah dan chopped seafood, tapi impak yang hidangan itu tinggalkan sangat mendalam di dalam ingatan ini. Saya patut berterima kasih kepada gerangan yang menyediakan hidangan itu kerana KUDOS, anda berjaya menjadikan saya sebagai peminat Seafood Chowder anda.

SEAFOOD CHOWDER - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD CHOWDER – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD CHOWDER - SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR
SEAFOOD STATION – SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION, RENAISSANCE KUALA LUMPUR

Rata-rata makanan yang saya ambil enak-enak belaka. Sashimi memang the bomb. Isi lembut, boleh rasa salmonnya berkualiti tinggi. Oh oyster dia pun best. Sebagai peminat oyster, ni first time saya rasa oyster yang super creamy. Mostly just either masin or manis-lemak seafood tetapi oyster di sini super creamy. Perah dengan lemon. Slurp sekali sedut je.

Cuma saya tidak berkesempatan untuk rasa masakan di station pick and choose seafood. Konsep beratur dan memakan masa yang lama untuk anda dapat hidangan yang anda pilih dimasak agak kurang bersesuaian. Kebanyakan seafood yang terbaik sudah dipilih awal oleh orang lain. Oleh kerana station itu menjadi tumpuan pengunjung, maka tempoh masa untuk beratur menunggu giliran terpaksa saya gave up dan makan hidangan lain dahulu. Mungkin di masa akan datang pihak restoran boleh perkenalkan sistem pilih seafood dan serahkan kepada staff beserta nombor meja dan hidangan tersebut dihantar terus ke meja pelanggan selepas dimasak tanpa perlu beratur lama. Kerana based on pengalaman saya di buffet-buffet sekitar Bangkok, konsep memberikan nombor meja lebih mesra pelanggan dan lebih menjimatkan masa.

Namun begitu Seafood Sensation at Temptation memang benar lubuk seafood bagi peminat seafood kerana tahap beratur panjang bagi penggemar seafood is no joke. Cuma mungkin ketika waktu itu saya sangat lapar dan tidak berkesempatan untuk mencuba pick and choose seafood. No, saya tidak kecewa kerana seafood lain kan ada. Lobster, udang dan sashimi station merupakan station penyelamat untuk menghilangkan rasa crave saya terhadap seafood.

So guys, go serbu and give it a try. It’s worth a try. Go try Seafood Chowder!

SEAFOOD SENSATION AT TEMPTATION
Lobby Level, Renaissance Kuala Lumpur Hotel,
Corner of Jalan Sultan Ismail and Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur

03-2771-6692
rhi.kulrn.fb@renaissancehotels.com
Thursday – Saturday
6.30pm – 10.30pm





Leave a Reply

Mahu mendapatkan perkembangan artikel terkini melalui e-mel? Langgan di bawah: